Výstava “Hroby barbarů” v Muzeu hl. města Prahy

Výstava Hroby barbarů

Výstava Hroby barbarů

Ve středu 27.5.2015 byla v Muzeu hlavního města Prahy otevřena výstava “Hroby barbarů. Svět živých a mrtvých doby stěhování národů”, na které se výrazně podílela i naše společnost. Výstava potrvá do 14.2.2016.  Autory výstavy jsou Miroslava Šmolíková (Muzeum hl. m. Prahy), Jaroslav Jiřík a Jiří Vávra (Labrys, o.p.s.). Výstava je zaměřena na dobu stěhování národů v Čechách a její jádro tvoří unikátní soubor nálezů z kostrového pohřebiště vinařické skupiny z 5. století, které bylo v letech 2005-2008 prozkoumáno při Hrozenkovské ulici v Praze-Zličíně. Na pohřebišti bylo výzkumem Muzea hl. m. Prahy a Labrys, o.p.s. odkryto celkem 173 hrobových celků, které tak tvoří největší doposud prozkoumané kostrové pohřebiště z 5. století v České republice.

Na výstavě jsou k vidění také unikátní nálezy z bohatých hrobů na Moravě (Blučina, Smolín) a v Čechách (Měcholupy u Žatce, Bříza, Úherce) a z dalších lokalit v Praze a Čechách (Praha-Podbaba, Praha-Kobylisy, Praha-Libeň, Praha-Radotín, Litovice, Zbuzany, Vlíněves u Mělníka, Hostivice-Palouky). Zastoupeny jsou i méně početné nálezy ze sídlištních situací (Závist u Prahy).

Návštěvník se na výstavě seznámí s širšími historickými souvislostmi doby stěhování národů, migracemi a barbarskými kmeny uvnitř i vně římské říše, ocitne se v autentickém prostředí germánského obydlí či dílny, uprostřed pohřebiště, bude moci pozorovat následky dobového vykrádání hrobů. Seznámí se také s metodami terénního výzkumu a archeologické dokumentace výzkumu v Praze-Zličíně. V zákoutí pokladnice si prohlédne nejvýznamnější zličínské nálezy, jako je např. nejpočetnější a výborně dochovaný soubor skleněných nádob z České republiky, šperky z drahých kovů, importované i domácí keramické nádoby, předměty denní potřeby a výběr z více než 12 000 nalezených skleněných, jantarových a kovových korálků. V závěru se seznámí se vzhledem a fyzickými parametry zličínských zesnulých a sám sebe si prohlédne mezi jejich oživlými podobami. Výrazným rysem výstavy jsou velkoformátové výtvarné rekonstrukce Libora Baláka.

Pokud se rozhodnete k návštěvě výstavy zrovna vy, od začátku do konce si projdete ucelené a logicky provázané dílo a na vlastní kůži si prožijete přípravu, odloučení, práh a závěrečné přijetí či uvolnění – katarzi. Z výstavy tak odejdete jako jiný člověk – poučenější a moudřejší. Alespoň v to jako autoři doufáme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.