Záchranný výzkum v Trojské ulici

Od 11. 9. do 3. 10. 2014 proběhl předstihový záchranný výzkum na pozemku renovovaného penzionu Troya v Trojské ulici. Na ploše budoucího parkoviště se podařilo při skrývce zachytit pod recentními navážkami 0,8–1,3 metru mocnou kulturní vrstvu tvořenou několika rozdílnými horizonty. V severní části plochy výzkumu byla kulturní vrstva zcela odstraněna a byly objeveny objekty, které se zahlubovaly do písčité báze zde přítomné vltavské terasy.

Plocha před skrývkou

Plocha před skrývkou

Předběžně, na základě nalezených signifikantních keramických fragmentů a bronzových předmětů, se jedná o mladší a pozdní dobu bronzovou (kultura knovízská a štítarská). Zjištěno bylo také osídlení konce doby halštatské s přesahem do laténu, které je v materiálu zastoupeno geometricky zdobenými střepy z miskovitých nádob a „ozubeným“ přeslenem. Esenciálně bylo také přítomno neolitické osídlení (kultura s vypíchanou keramikou). Mohlo se ale jednat o splach několika vypícháním zdobených střepů z vyšší úrovně svahu.

Žlábek a otisky dřevěných konstrukcí

Žlábek a otisky dřevěných konstrukcí

Výzkum poslouží jako vhodná revize starších akcí prováděných v blízkém okolí a umožní vložení několika dalších kamínků do mozaiky rekonstruující pravěké osídlení vltavské terasy v Praze-Troji.

Začátek výzkumu

Začátek výzkumu

Vyvrcholení akce

Vyvrcholení akce

Příspěvek byl publikován v rubrice Terénní výzkumy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.