Litomyšl, Zámecké návrší – tisková zpráva

První z jedenácti objektů zámeckého návrší v Litomyšli má dokončenou terénní část záchranného archeologického výzkumu

Archeologové prozkoumali první nádvoří

Tisková zpráva

Litomyšl, 30. října 2012

Archeologové společnosti Labrys, o.p.s. dnes na tiskové konferenci představili dosavadní výsledky záchranného archeologického výzkumu na zámeckém návrší v Litomyšli. Zároveň oznámili, že další z jedenácti revitalizovaných objektů má za sebou kompletní terénní část, a archeologický výzkum zde tak skončil. Vědcům se podařilo objevit množství zajímavostí, mezi jinými třeba hromadný dětský hrob, a rekonstruovat podobu původního středověkého města, tzv. Horního města, jež na návrší založili Kostkové z Postupic.

Archeologický výzkum v blízkosti památky UNESCO probíhá v rámci akce Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli od roku 2011. „Od té doby se nám podařilo objevit řadu zajímavostí, které svou datací kopírují historický vývoj místa od 11. století. Narazili jsme na středověký hřbitov, obranný systém budovaný Kostky z Postupic nebo dodnes neznámé štoly,“ říká Mgr. Milan Kuchařík, vedoucí archeologického výzkumu a zároveň ředitel společnosti Labrys, o.p.s.

Revitalizací prochází jedenáct objektů. Archeologům v současnosti zbývá prozkoumat sedm z nich. Jízdárnu, konírnu a stáj doplnilo první nádvoří. „Na prvním nádvoří jsme očekávali nález původně románské baziliky, později přestavěné na gotický chrám, která byla zasvěcena Panně Marii. Podařilo se nám zpřesnit informace, které jsme o ní měli už z minula, a zároveň jsme objevili jednu z nejstarších keramických dlažeb v České republice,“ popisuje archeologické bádání Kuchařík. Odkryté vrstvy archeologům také prozradily, že stavba prošla třemi stavebními fázemi a minimálně dvěma požáry.

Zajímavé poklady vydalo zatím i horní nádvoří, archeologové tam objevili původní obranný systém z 2. poloviny 15. století, doby Kostků z Postupic. „Při zabezpečování Horního města vycházeli stavitelé z historických zkušeností předchozího husitství, a vybudovali dělostřelby odolný fortifikační systém,“ vysvětluje Milan Kuchařík.

Stále skrytou záhadou zůstává pro archeology lokalizace místa, kde stával středověký kostel sv. Klimenta. Na co archeologové už narazili, ale je středověký hřbitov, jenž kostel obklopoval. Antropologové do současnosti odkryli na devadesát hrobů. „Jde o hřbitov ze 13.– 15. století. Objevené kostry patří všem věkovým skupinám. Zajímavý je fakt, že 50 % dosud objevených koster patří dětem. Snad nejzajímavějším nálezem je hromadný hrob 6–8letých dětí, které pravděpodobně zemřely v důsledku nějaké epidemie,“ vysvětluje antropoložka Mgr. Marcela Víšková ze společnosti Labrys, o.p.s.

Provedení archeologického výzkumu před jakoukoli stavbou je požadavkem zákona o státní památkové péči a mezinárodních smluvních závazků České republiky v oblasti ochrany kulturního dědictví. Opravovaná plocha na litomyšlském zámeckém návrší dnes čítá přibližně 4,2 ha, a z povinného záchranného archeologického výzkumu tak dělá jeden z největších výzkumů, které v současné době v České republice probíhají.

Kontakt

Mgr. Milan Kuchařík,
ředitel Labrys, o.p.s.

tel. 774 701 820
e-mail: kucharik@labrys.cz

www.labrys.cz

Tisková zpráva z archeologického výzkumu Zámeckého návrší v Litomyšli ve formátu pdf

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.