Antropologie na litomyšlském zámeckém návrší

V druhé polovině srpna letošního roku se na zámecké návrší v Litomyšli vrátila společnost Labrys a obnovila tak několik měsíců přerušený archeologický výzkum. Jako první byly vyčištěny sondy v Piaristické koleji, ve kterých se pokračuje v odkrývání hrobů ze zaniklého hřbitova při kostele sv. Klimenta. Hřbitov je datován do 13. až 15. století, pohřby jsou umístěny v řadách a neobsahují žádné devocionálie. Občasné nálezy hřebíků a zlomků dřev nám dokládají pohřby v rakvích.

Poměrně malý prostor vymezený výkopem pro kanalizaci umožnil v Piaristické koleji odkrýt již 37 pohřbených jedinců. Skelety nejsou právě z důvodů úzkého výkopu nikdy celé, většinou se podaří odhalit buď horní, nebo spodní polovinu těla. I přesto je ale možné získat velké množství informací o pohřbených. U dětských skeletů můžeme již v terénu spolehlivě určit dožitý věk, u dospělých lze zase odhadnout pohlaví. K zpřesnění těchto údajů pak dochází po laboratorním zpracování. Po umytí a usušení kostí jsou do formulářů zapisovány údaje o zachovalosti kostry, její metrické charakteristiky a patologická pozorování. Komplikovanější případy jsou poté konzultovány s odborníky z řad lékařů a paleopatologů.

Letošní sezóna začala hned několika zajímavými nálezy. Jedním z nich je dochovaný kus textilu a jeho otisk v hlíně pod jednou z mnoha dětských kostřiček. Další zajímavostí je společný pohřeb pěti dětí přibližně stejného věku (6–8 let) v jedné hrobové jámě. S největší pravděpodobností je to smutný doklad epidemické události, která určitě v období středověku nebyla ojedinělá. Zatím nedovedeme spolehlivě odpovědět, na jakou nemoc děti zemřely. Vedle tohoto společného hrobu byla odkryta další hrobová jáma, tentokrát pro tři děti. Rozměry sondy však umožnily vypreparovat a vyzvednout pouze dolní končetiny.  Dospělých a dětských pohřbů je zatím stejný počet.

Na skeletech dospělých jedinců jsme zatím pozorovali hlavně artrotická postižení kloubů ruky nebo dolní končetiny a výrazné postižení bederní a krční páteře tzv. osteofyty, neboli kostěnými výrůstky. Poslední vyzvednutý pohřeb starého muže byl zajímavý velmi těžkou artrózou obou kyčelních kloubů. Z důvodu úplné ztráty chrupavky na kloubní hlavici stehenní kosti došlo k tření kloubní jamky kyčle a hlavice o sebe a k vyleštění kostní hmoty do hladké a vysoce lesklé plochy. Tento stav musel muži způsobovat velkou bolest při každém kroku.

Abychom nekončili tak smutně a bolestně, nabízíme ke zhlédnutí dvě reportáže z minulých týdnů a několik fotografií, které shrnují dosavadní práce archeologů a antropologa na zámeckém návrší v Litomyšli. Těšíme se na nadcházející listopadové dny, které jistě přinesou další zajímavosti.

22. 8. 2012

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech/212411000140822/video/

31. 8. 2012

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/212411000140831-udalosti-v-regionech/

Příspěvek byl publikován v rubrice Terénní výzkumy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.