„Bohemian-Bajuvarian Forum“ – zhodnocení

V minulém týdnu se v bavorském Řezně uskutečnilo pracovní setkání archeologů a antropologů společnosti Labrys, o.p.s. s kolegy z Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege, pracoviště v Řezně a v Mnichově, a z Bayerische Staatssammlung für Anthropologie und Paläoanatomie z Mnichova. Kolokvium bylo zaměřeno na možnosti využití fyzické antropologie při výzkumu obdobných pohřebišť z doby stěhování národů na území Čech a Bavorska.

Během kolokvia zazněly ve dvou blocích příspěvky informující o terénní situaci, nálezovém fondu a dosavadních výsledcích antropologického zpracování pohřebišť v lokalitách Regensburg-Burgweinting, München-Perlach a Praha-Zličín. Jedná se o kostrová pohřebiště, jež lze zcela nebo zčásti datovat do 5. a počátku 6. století. V Burgweintingu se hroby z uvedeného období nachází hned na několika pohřebištích.

Intenzivní diskuse se vedla zejména ve znamení migrací a metodologie: metodologie terénního výzkumu a interpretace obdobných nálezových situací a artefaktů (např. výklenky s artefakty v hrobech) a zejména výsledků přírodovědných analýz lidského kosterního materiálu.

Děkujeme účastníkům za podnětnou diskusi i všem, kteří se podíleli na organizaci a přípravě setkání.

Účastníci kolokvia „Bohemian-Bajuvarian Forum, Regensburg“

Účastníci kolokvia „Bohemian-Bajuvarian Forum, Regensburg“

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.