Pravěký „tell“ na břehu Vltavy

Současná výstavba bytových domů společnosti ICKM na místě bývalé Reiserovy cihelny a sladovny v Podbabě na Praze 6, umožnila provést archeologický výzkum ohrožených terénů na místech, které naposledy zkoumal slavný pražský archeolog J. A. Jíra a odkud již z jeho doby pocházejí cenné nálezy.

Odkryv domu kultury s lineární keramikou.

Odkryv domu kultury s lineární keramikou.

Výzkum, který v posledních letech provedlo Muzeum Hlavního města Prahy a v současnosti provádí společnost Labrys o. p. s. přinesl velice bohaté informace o pravěkém osídlení a řadu zajímavých a jedinečných nálezů. V souvislosti s dalšími výzkumy prováděnými na k. ú. Bubeneč, Dejvice a Sedlec se ukazuje, že se v této levobřežní oblasti Vltavy nachází až 2 m mocné pravěké souvrství obsahující pozůstatky osídlení od nejstarších dob do současnosti. Dnes je toto souvrství zachováno převážně na dosud nezastavěných místech, především zahrad, ale i pod některými ulicemi. Tell znamená pahorek. Je to označení pro tvarově typické blízkovýchodní archeologické naleziště na kterém se ukládaly vrstvy na sebe v průběhu dob až vytvořily návrší. Na břehu Vltavy se o pahorek nejedná. Pravěké kulturní vrstvy zde však jedna přes druhou postupně spadají z pobřežní terasy, kam již nezasahovaly sezónní povodně, dolů do vltavské nivy a vytvářejí tak unikátní doklad života našich předků, který ve svém rozsahu a intenzitě nemá obdoby.

Výzkum kulturní vrstvy ve čtvercích, odkryv domu kultury s lineární keramikou.

Výzkum kulturní vrstvy ve čtvercích, odkryv domu kultury s lineární keramikou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Terénní výzkumy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.